Ontmoet de huurders van onze werkplekken

Iris Colijn

Iris Colijn (30) geeft Peptalks aan Millennials. Zelf worstelde ze met zo ongeveer alle Millennial struggles: fear of missing out, prestatiedruk, perfectionisme, keuzestress, met uiteindelijk een burn-out als gevolg. Lange tijd kende ze een gigantisch verantwoordelijkheidsgevoel en kon ze maar moeilijk nee zeggen. Nu is Iris inmiddels kersverse moeder van dochter Lianne en geeft ze haar ervaring en kennis door middels Peptalks en Talenttrainingen.


Vanuit haar voormalige rol als Talentmanager en als gecertificeerd coach helpt ze 20ers en 30ers die vastlopen: “Ze komen op een punt in hun leven dat ze wel hulp willen, maar soms nog niet duidelijk aan kunnen geven wat voor hulp. Dat eerlijk uitspreken is vaak al een struikelblok. Geleefd worden, op spanning staan, alle ballen hooghouden, dat voelt niet fijn. Millennials lopen rond met vragen als: Is dit nu alles? Ben ik wel gelukkig? Het resulteert vaak in vermoeidheid en overmatig piekeren.”


Iris geeft inzicht en concrete handvatten, lange coaching trajecten zijn niet altijd nodig: “Niet alleen maar praten en tegenover elkaar zitten maar juist bewegen en doen. Bijvoorbeeld door Peptalks in de buitenlucht. Een inzicht uit één Peptalksessie kan soms genoeg zijn. Ligt het patroon dieper? Dan gaan we minimaal zeven sessies aan de slag. We kijken samen welke wijzigingen jouw onderliggende patroon nodig heeft om daar te komen waar je wil zijn.”


Ze ziet mensen veranderen: “Meer levenslust en grote stappen in persoonlijke ontwikkeling. Er komt ruimte voor leuke dingen: een nieuwe relatie of nieuwe baan. Iemand is zelfs 15 kilo afgevallen! Puur omdat ze een reset krijgen in hun hoofd.” Lachend: “Maar dat gaat niet in één sessie hoor haha…”

Stéphanie de Geus

Stéphanie de Geus (34) helpt ondernemers met het schrijven van content, het maken van e-mail funnels en ondersteunt bij alle technische uitdagingen die daarbij komen kijken. Het maakt niet uit wat voor bedrijf je hebt maar er is één belangrijk criteria waaraan je moet voldoen om met Stéphanie samen te werken: “Dat je passie hebt voor je vak. Met je hele ziel en zaligheid het zó leuk vinden om je werk te doen, dán ben je mijn ideale klant.”

Ze werkt graag met ZZP’ers en kleine bedrijven: “Dat past bij mij. Deze ondernemers lopen er tegenaan dat ze moeite hebben met hun zichtbaarheid. Soms help ik ze alleen bij het technische stuk daarvan maar regelmatig ondersteun ik ook bij het daadwerkelijk verwoorden van hun missie. Ze denken dat hun verhaal niet boeiend is. Door de teksten voor ze te schrijven, kan ik laten zien dat ze wel degelijk een interessant verhaal te vertellen hebben.”

En dat schrijven, kan ze. Stéphanie werkte 16 jaar als journalist, blogger en (hoofd)redacteur in binnen en buitenland: “Het is een opluchting voor mensen dat ze het zelf niet meer hoeven te doen. Vooral het inrichten van funnels en het technische stuk dat daarbij komt kijken. Door dat over de schutting te kunnen gooien bij mij, krijgen ze meer tijd om te doen waar ze goed in zijn. Zo hoeven ze zich niet meer bezig te houden met randvoorwaarden.”

Tot slot hebben we het nog kort over haar andere passie, fotografie: “Ja, dat vind ik zo leuk om te doen en het combineert prachtig met het schrijven van content. Daar hebben mensen natuurlijk ook foto’s bij nodig. Ik heb een totaalpakket daarvoor samengesteld. Een interview waar een blogposts en een aantal social media posts uit volgen. Foto’s erbij en ze zijn klaar om te gaan!”

Anita Jakobs

Anita Jakobs (42) is Virtual Business Manager. Ze helpt bedrijven in zowel de adviserende als ondersteunende rol om meer structuur aan te brengen in hun bedrijf. Resultaat? Letterlijk meer tijd en vooral: rust in je hoofd.

“Regelmatig lopen ondernemers vast in hun werkzaamheden. Ze worden geleid door telefoontjes, mails en andere afleidende prikkels en halen daardoor niet de door hen gewenste doelen. Ik adviseer dan op het gebied van procesoptimalisatie. We brengen structuur en een heldere planning aan, waardoor klanten zelf weer verder kunnen.”

Maar er komen ook klanten bij Anita die dagelijks werk uitbesteden: “Dan neem ik bijvoorbeeld de volledige communicatie van de klantenservice en e-mailbeheer over. Ik maak de planningen en bewaak deze voor het team. Ook de communicatie naar buiten toe beheer ik via social media en de website. Zo fijn om daar ook je creatieve kant te kunnen laten zien. We werken voornamelijk online maar zien elkaar zo nu en dan face to face. Dat maakt het online samenwerken een stuk gemakkelijker!”

Anita werkt graag met creatieve ondernemers als illustrators, fotografen, coaches: “Ik zie het nog te vaak gebeuren dat bedrijven mails rustig een week laten liggen, waardoor een opdracht soms alweer aan iemand anders is gegund. Zo zonde! Door meer structuur aan te brengen kunnen ze zich weer focussen op hun kernactiviteiten, datgene waarom ze ondernemer zijn geworden. Samen tillen we hun bedrijf naar een hoger niveau.”

Zelf vindt Anita haar rust in de natuur: “Het liefst door een lekkere wandeling te maken. Daar laad ik op om vervolgens weer gedreven mee te kunnen denken met mijn fijne klanten.”

Debbie Schouten

Debbie Schouten (47) is sinds 10 jaar Levensloop(baan)coach en begeleidt mensen die te maken hebben met een, door omstandigheden, veranderend toekomstbeeld: “Dit kan zowel persoonlijk als werk gerelateerd zijn. Zingeving is de rode draad.”

Zelf wilde ze de kunstacademie doen, maar luisterde naar mijn ouders en koos voor een opleiding waar werk te vinden was: “Ik kwam bij de studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening terecht, alleen kon ik na mijn afstuderen niet aan de slag met de doelgroep waar ik graag mee wilde werken. Ik was te jong en ben toen in de kinderopvang gerold. Na jaren zoeken ontdekte ik waar ik goed in ben én blij van word. Het kwartje viel: ik ben loopbaancoach!”

Inmiddels richt Debbie zich op het vergroten van iemands persoonlijk leiderschap: “Bij tegenslag, zoals baanverlies, moet je terug naar de basis. Voor mij was dat de wens om moeder te worden, die niet is ingevuld. Je gaat dan terug naar de kern: wie ben ik, wat is belangrijk voor me en welke tools heb ik al in mijn rugzak? Als je dat weet, kan je de keuzes maken die goed voor je zijn.”

Debbie geeft een mooi voorbeeld: “Ik herinner me nog goed een vrouw van een jaar of 40 die heel lang in een soort gouden kooi bij een groot bedrijf had gewerkt. Door een faillissement verloor ze haar baan. Ze had een positieve vibe, wilde graag verder maar zag het even helemaal niet meer. Vragen als: wie ben ik nu eigenlijk en waar word ik gelukkig van, daar had ze geen ervaring mee. Ze is nu uiteindelijk in een baan terecht gekomen waar ze veel minder verdient maar wel helemaal happy is.”

Enthousiast en met volledige aandacht praat Debbie graag met je over het verleden, heden en vooral de toekomst: “Door in de actiestand te stappen, ga je daadwerkelijk verandering teweeg brengen. Er kunnen dingen gebeuren die niet leuk zijn en het leven zwaar maken. Toch heb je altijd weer opnieuw de keuze om voor jezelf en voor het leven te kiezen. Zelf ben ik nu aan het onderzoeken hoe ik vrouwen kan helpen die, net als ik, geen moeder zullen worden. Het is spannend en ik voel me kwetsbaar maar ik ben er aan toe om die weg te bewandelen.” 

Monique

Monique (40) volgde van jongs af aan haar eigen pad: “Waar iedereen rechts ging, ging ik links. Vanaf mijn 18e heb ik veel in het buitenland gewoond, gestudeerd en gewerkt. Ik woonde onder andere in Spanje, Amerika en Engeland. Daarna wilde ik studeren in Den Haag maar door een stapavondje in Groningen is dat plan omgegooid. Ik realiseerde me wat voor gave studentenstad Groningen is en schreef me in voor de studie communicatie.”

Onderdeel van haar studie was een buitenlandjaar: “Ik wilde graag goed Spaans leren en heb toen eerst in Mexico stage gelopen en daarna in Peru gestudeerd. Allemaal in het Spaans. Voor de liefde ben ik vervolgens naar Maleisië vertrokken.”

Na de periode in Maleisië kwam Monique er achter dat ze zichzelf kwijt was geraakt: “Ik ben een kameleon, vind heel veel dingen leuk en pas me snel aan. Je hoort mij alleen als ik iets echt niet wil of juist geweldig vind. Toen ik terug kwam in Nederland, kwam ik in ‘de echte wereld met echte banen’. Waar mijn grenzen lagen en die kunnen aangeven, was moeilijk voor me. Ik zocht antwoorden in het vinden van de juiste baan of het perfecte huis maar kwam erachter dat ik die zo gewenste erkenning en voldoening uit mezelf moest halen. Intern.”

Nog steeds is ze bezig met een mooie persoonlijke ontwikkeling: “Dat blijft altijd doorgaan. Op dit moment ben ik bezig mijn eigen bedrijf, de Truly Feel Good Academy, op te bouwen. Ik coach vrouwen door middel van de online academie zodat ze zelfliefde en acceptatie ervaren. Ze leren vanuit een innerlijk weten en vol zelfvertrouwen levenskeuzes te maken. Ik geef tools waarmee ze hoofd en hart in een lijn kan brengen.”

Monique werkt vaak met vrouwen die creatief, veelzijdig, analytisch én een gevoelsmens zijn: “Juist die combinatie van factoren maakt je stressgevoelig. Je schiet makkelijk van een hoge naar een lage energie en andersom. ‘De balans vinden’ is vaak een zoektocht zonder einde. Het streven daarnaar, geeft een gevoel van falen. Ik geloof er meer in om te leren omgaan met deze flow in plaats van te streven naar die heilige, rechtlijnige balans.”

Heleen Barkema

Heleen Barkema (50) is eigenaresse van Keuzecoach en begeleidt met haar team jongeren in Noord Nederland bij het maken van een passende studiekeuze. Uniek is dat ze niet met testen werken maar gebruik maken van gesprekstechnieken en opdrachten: “Zo leren de aanstaande studenten wat er komt kijken bij het maken van keuzes. We merken dat er vaak veel dingen spelen: verwachtingen vanuit de maatschappij, vanuit ouders en ook social media die veel druk erop legt. We willen eigenaarschap aanleren, de leefwereld erbij betrekken en omgevingsbewustzijn creëren.”

Nadat Heleen zelf het VWO had doorlopen, was de universiteit een logische vervolgstap: “En dat ging vervolgens voor geen meter. In gesprek met een studiekeuzeadviseur kreeg ik te horen: “Wat doe jij eigenlijk op de universiteit, dat past helemaal niet bij jou!” Dat vind ik een mooie metafoor: Passend mag met hoofdletters en een uitroepteken geschreven worden als kernwaarde van ons bedrijf.”

11 jaar geleden begon Heleen als eenpitter, inmiddels is haar bedrijf uitgegroeid naar Keuzecoach & Co: “We zijn heel breed bezig met het keuzeproces en daardoor komen er soms best wel wat dingen naar boven. We kijken naar de leefwereld van de jongere. Hoe zit hij of zij in zijn vel? Er zijn veel meer zaken die invloed hebben op of een keuze een succes wordt of niet en bovendien maak je niet zichtbaar door het doen van een studiekeuzetest. Het team is daarom uitgebreid met een aantal experts, o.a. op het gebied van traumaverwerking, familiesystemen, faalangst maar ook wanneer een ouder bijvoorbeeld ziek is.”

Zonder teveel inhoudelijk (online) te willen delen, geeft Heleen aan: “Mijn thuissituatie was als tiener liefdevol maar niet altijd stabiel. Juist tijdens mijn studiekeuzetraject kreeg ik een heel wijs advies: praat erover. De begeleiding die ik toen heb gekregen, heeft in die onzekere leeftijdsfasen pittige studietijd voor mij een wezenlijk verschil gemaakt om goede keuzes te kunnen maken. Als je niet lekker in je vel zit, blijf er niet mee lopen. Ik vind het ontzettend waardevol en dankbaar werk om er op deze manier ook te kunnen zijn voor de jongeren van nu.”

Simone Weert

Simone Weert groeide op in Groningen, woonde 14 jaar in Utrecht maar kwam uiteindelijk toch weer terug op het oude nest. Met haar man en twee dochters dit keer: “Ik werkte 10 jaar bij een stichting als projectmanager en wilde daarna voor mijzelf beginnen. Ik had nog geen idee wat precies en had heel veel ideeën in het begin. Van webshop tot grafisch vormgever maar het was het steeds net niet.”

 

Ze ging nadenken over de gemeenschappelijke deler tussen alle ideeën: “Ik zat altijd na te denken over hoe de website er dan uit zag bijvoorbeeld. Niet zozeer product X verkopen, maar alles daaromheen.”

 

Als Virtual Assistent aan de slag gaan, lag voor de hand maar daar had ze aanvankelijk wat afkeer tegen: “Ik dacht echt: dat is niks voor mij. Pas toen ik er serieus naar ging kijken, zag ik steeds helderder dat het toch wel goed bij me paste. Ik ben in 2018 naast mijn baan een opleiding gaan volgen in die richting en kreeg steeds meer vertrouwen dat ik dit kan, na 10 jaar loondienst. In september 2019 ben ik uiteindelijk helemaal voor mijzelf  gestart en dat ging meteen heel goed.”

 

Tussen haar werkzaamheden door, oefent ze op haar keyboard. Ideaal voor ontspanning in haar pauzes, maar… De hamvraag resteert nog! Simone, wat ben je uiteindelijk precies gaan doen? “Ik ondersteun coaches bij hun online techniek. Ik breng efficiëntie aan in hun e-mail marketing en de koppeling tussen systemen en website, zodat alles vloeiend verloopt. Ik werk heel open en transparant met ze samen aan hun missie. Ja, ik vind het zeker belangrijk dat ik iets heb met de diensten van de ondernemers voor wie ik werk. Zij maken de wereld een stukje mooier en op deze manier kan ik daar ondersteunend aan bijdragen!”

Miranda de Groot

Miranda de Groot maakte begin 2021 een omslag in haar bedrijf. Van het begeleiden van vrouwen bij stress en burn-out klachten naar het adviseren van vrouwelijke ondernemers bij het ontspannen ondernemen: “Door te versimpelen, efficiënter te werken met de focus op dat wat voor jou goed werkt, kun je als ondernemer veel meer ontspanning aanbrengen in je bedrijf. Op die manier kan iedereen ondernemen op een manier die helemaal bij je past.”


Toen ze in de loop van vorig jaar zelf noodgedwongen keuzes moest maken, ontdekte ze de drie pijlers van versimpelen, efficiëntie en focus: “Mijn vorige bedrijf heette Energique & zo, maar ik merkte dat het niet meer goed bij me paste. Zelf voelde ik me al een tijdje verre van energiek. Toen ik in september ook lichamelijk vast kwam te zitten, moest ik een duidelijke keuze voor mij en mijn bedrijf maken. In de hoeveelheid van ideeën die ik heb als ondernemer, begon ik te versimpelen en de focus op zaken te leggen waar ik blij van word. Ik heb gemerkt dat dit voor mij heel goed werkt. Niet alleen voor mijn business maar ook op allerlei andere vlakken in mijn leven.


Miranda gaat verder onder de nieuwe naam The Big Support: “Mijn core business is het begeleiden en adviseren van vrouwelijke ondernemers bij het ontspannen ondernemen. Steeds vaker kreeg ik de vraag van ondernemers om mee te denken over het vinden van de juiste balans in hun bedrijf en merkte dat ik daar heel blij van word! Vaak zijn dit ondernemers die al enkele jaren bezig zijn en door de groei van hun bedrijf het overzicht wat kwijtraken. Mijn specialiteit ligt bij het voorkomen van stress en toevoegen van ontspanning. Jij bent je bedrijf en dus is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.”

Tijdens een boost sessie duikt Miranda samen met jou je bedrijf in: “Wat kan er efficiënter en simpeler, waar leg je de focus? Hiervoor gebruik ik mijn DROOM formule. Ik help je jouw business zo in te richten dat er tijd en energie overblijft voor zaken die ook belangrijk voor je zijn. Voor mij is dat wat ontspannen ondernemen inhoudt.”

Gjermund Bjaans

Gjermund Bjaanes (31), komt uit Noorwegen waar hij sinds 2018 medeoprichter is van de start-up Empower: “we wilden een statiegeld systeem bedenken voor plastic zodat mensen gebruikt plastic weer zouden inleveren; het moest een systeem zijn dat geschikt is voor allerlei soorten kunststoffen.”

Het is inmiddels uitgebreid naar een indrukwekkende waardeketen: “Over de hele wereld zijn er inzamelingspunten gecreëerd. Na Noorwegen gingen we naar Mumbai, India en inmiddels zijn er al 18 deelnemende landen voornamelijk in Zuid-Oost Azië en Afrika. Er is al veel werkgelegenheid gecreëerd: meer dan 7000 mensen zijn betrokken bij het project als plastic verzamelaar of bij de inzamelpunten etc. De verzamelaars leveren het plastic in en krijgen per kilo betaald. Het plastic wordt ook digitaal geregistreerd zodat het door de complete waardeketen heen getraceerd kan worden en we zorgen voor digitale tools waardoor transparantie en toegang tot de markt toenemen. Mensen van over de hele wereld doneren geld om dit allemaal mogelijk te maken, dat  is echt fantastisch! Het komt er op neer dat die donaties het opruimen van  plastic afval financieren. Wij zorgen er vervolgens voor dat het plastic terecht komt bij bedrijven en organisaties die het gaan recyclen.”

Gjermund is de Chief Technical Officer – de technisch directeur: ik woonde en werkte in Oslo als software ontwikkelaar in de jaren voor ik Empower mede oprichtte en CTO werd. Vorige zomer ben ik getrouwd en zijn mijn vrouw en ik naar Groningen gekomen voor haar studie Rechten aan de RuG. Ik werkte eerst thuis, totdat ik een keer langs Business&Zo liep. Het is heel fijn om hier te werken; het is even wat anders dan de hele tijd thuis zitten en het is heel leuk om nieuwe mensen te ontmoeten!


Voor meer informatie over Empower of om te doneren, ga naar: https://empower.eco/

Dorinda Hijszeler

Dorinda Hijszeler begon in 2018 als ondernemer naast haar baan in loondienst bij de gemeente: “Ik werk daar 30 uur als programmamanager duurzaamheid. Daarnaast loopt mijn communicatiebureau Dorinda Natuurlijk ook goed. Ik werk voor overheid en semioverheid instanties. Altijd op het gebied van natuur en duurzaamheid. Ik voer projecten uit of begeleid ze, voorzie van communicatie advies en soms een combinatie van alle drie. Dan werk ik samen met onder andere designers om communicatie uitingen in een passend plaatje te gieten.”

Ze draagt graag bij aan projecten in de maatschappelijke hoek: “Duurzaamheid is mijn passie ik vind het mooi om te werken aan het beter en mooier maken van de wereld dan dat ‘ie nu is. De combi van inhoud en communicatie vind ik het allerleuks. Bij mij is het vanzelfsprekend dat een opdracht in goede handen is. Ik ben gedreven om dingen vlot af te ronden en beweeg flexibel mee met een opdrachtgever. Wanneer je dingen uit handen geeft aan mij, wordt het goed en netjes. Ja, ik heb een gezonde dosis perfectionisme in me.”

Ook haar eigen logo straalt een en al duurzaamheid uit: “Het is een roodborstje, een vrolijke fladderaar in je tuin. Mijn oma, ze werd heel oud, tekende altijd kleine vogeltjes op elk kaartje of briefje, als een soort signatuur in geheel eigen stijl. Ik herinner het me zo goed. Het roodborstje staat voor mij voor groei en verandering. De periode van stagnatie of stilstand is voorbij als we gaan samenwerken. Er komt verandering, groei en vernieuwing.”

Judith de Haan

Judith de Haan begon zo’n twee jaar geleden voor zichzelf als tekstschrijver:

“Ondernemen vind ik heel leuk en ik wilde locatie-onafhankelijk zijn. Ik heb veel vanuit Spanje en Nepal gewerkt. Vorig jaar zou ik met mijn busje door Europa gaan reizen, maar uiteindelijk strandde ik door COVID-19 in Nederland en ben ik zelfs gaan samenwonen. Ik ging nadenken over wat ik wilde doen en kwam tot een interessant inzicht.”

Na veel hulp van coaches, gesprekken met haar dierbaren kwam Judith tot de conclusie dat ze jongeren wil gaan coachen: “Ik zie veel mogelijkheden tot verbetering in het Nederlandse onderwijssysteem. Op school leer je nauwelijks iets over gezondheid, geld, geluk, je mindset, succes. Ik heb die dingen op latere leeftijd gelukkig mogen leren, toen ik er bewust naar op zoek ging. Daardoor kon ik mijn droom leven gaan leiden. Er zijn heel veel coachingstrajecten voor mensen tussen de pakweg 25-70 jaar maar daardoor worden problemen pas later aangepakt. Ik kan wel lopen zeiken dat jongeren dat mee moeten krijgen, maar zo zit ik niet in elkaar. Als ik een probleem zie, los ik het op.”

Jongeren stimuleren richting een leven vol avontuur: “Het nieuwsgierige zit in me, gewoon gaan en kijken wat er gebeurt. Ik wil dat jongeren het vertrouwen voelen dat ze dat ook kunnen doen. Je hoort zoveel geluiden van jongeren die bang zijn om te falen, die niet mogen experimenteren, ouders die overal bovenop zitten. Ze moeten allemaal maar huiswerkbegeleiding, terwijl ik ze wil helpen te leren léven. Ik denk dat je daarmee uiteindelijk veel meer kunt bereiken. Als je mensen op jongere leeftijd begeleidt, kan je burn-outs op latere leeftijd voorkomen.”

Begin 2021 starten de eerste pilotgroepen, Roadmap to The Art Of Living: “Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn welkom om zich hiervoor aan te melden. Je gaat o.a. aan de slag met praktische zaken als leren doelen stellen en belastingaangifte doen, maar ook zoomen we in op levensvragen. Wat wil en kan je echt? Hoe leer je omgaan met je omgeving en hoe vind je daarin jouw eigen weg?”

Marike Vos

Marike Vos lanceerde in februari haar nieuwe bedrijf Fresh Start Company: “Spannend, leuk en overweldigend, alles tegelijkertijd! De website staat live, de eerste training is verkocht, nu gaat het echt beginnen. Mensen komen bij mij om een frisse start te maken. Wanneer je behoorlijk wat life events hebt meegemaakt en je leven stond al een of meerdere keren op z’n kop, is de behoefte aan overzicht vaak groot. Hoe werkt zo’n veranderproces en hoe doorbreek je nu bepaalde patronen? Daarbij ondersteun ik.”

Ze maakt gebruik van haar eigen methode waarin je vier stappen herkent en doorloopt: “Chaos, bewustzijn, beweging, actie. Wanneer je diep zit en chaos ervaart, heb je het nodig om te weten dat er een volgende fase komt. Het stelt gerust. Na de chaos komt het besef en ook de hoop dat er iets anders, beters is. Vervolgens is het noodzakelijk om anders te leren denken en doen, je moet in beweging komen om verandering te bewerkstelligen. Tot slot maken we een actieplan, de laatste fase waarin je je weer vrij en krachtig voelt. Daarna begint het pas echt, je stroomt door in een volgend hoofdstuk en krijgt te maken met nieuwe tests van het leven. Maak je daadwerkelijk andere keuzes?”

Met Marike ga je op een praktische manier aan de slag, of je nu online een training volgt (Clarity Boost) of een persoonlijk traject aangaat (Organize Your Life): “We raken je verleden aan maar gaan niet enorm graven. Kom bij mij als je op een creatieve manier anders wil leren denken. Ik heb de kunstacademie gedaan, conceptueel en anders naar dingen kijken, zit in mijn bloed. De ‘waarom’ vraag is na mijn 3e levensjaar nooit gestopt. Ik ben professional organizer geweest, ben geschoold in kleurenpsychologie en volg op dit moment de opleiding Het Nieuwe Denken aan de academie voor innovatief trainen. Boven alles heb ik zelf behoorlijk wat life events meegemaakt in de opleiding die ‘het leven’ heet."

Itje Snaaijer

Itje Snaaijer is procesbegeleider in communicatievraagstukken: “Ik help organisaties bij hun communicatieprocessen. Gekeken naar de mens, de organisatie en de gewenste doelen. Dat doe ik door mensen bewust te maken van hun eigen communicatie en de invloed daarvan op anderen. Ik spiegel en kijk samen met ze of hun communicatie oplevert wat ze willen dat het oplevert. Het doel is dat mensen bewuster kiezen hoe ze communiceren. Dat doe ik door het geven van advies, trainingen en door persoonlijke coachtrajecten. Mijn manier van werken kenmerkt zich doordat ik door de verschillende lagen in de organisatie in gesprek ga met mensen. Dat brengt verbinding en begrip.”


Ze vroeg zich af waarom mensen vaak zo ingewikkeld communiceren terwijl ze het eigenlijk makkelijk willen houden en ging informatie en communicatiewetenschappen studeren: “Wat ik vaak terug hoor is dat ik oprechte interesse heb. Het interesseert me wie ik voor me heb, wat die persoon wil en waarom dat nu niet (altijd) lukt. Ik oordeel niet maar stel vragen, dat vinden mensen prettig. Ik ga er vanuit dat mensen hun best doen en dat de intenties goed zijn. "De meeste mensen deugen", dit boek was op mijn lijf geschreven. Ik geloof oprecht dat mensen in de basis dingen goed willen doen. Daardoor accepteren mensen ook eerder hulp.”


Itje werkt voornamelijk voor (semi) overheidsinstanties als de KvK maar ook voor commerciële partijen, de rijksoverheid, diverse gemeentes en de Rabobank. Voor 2021 heeft ze een volle agenda terwijl ze niet eens een eigen website heeft. Hoe dan? “Toen ik ging pitchen voor een grote aanbesteding moest ik online mijn gegevens invullen. Ik werd gebeld door een medewerker die zag dat ik vergeten was mijn website te vermelden. Ik moest bekennen dat ik die niet had. Ze zeiden nog dat het niet erg was als deze verouderd was, maar ik heb echt geen website! De pitch heb ik gewonnen. Inmiddels kennen mensen me als "Itje zonder website" en weten ze links of rechtsom mijn nummer wel te achterhalen.”

Dus: Voor de mensen die meer willen weten over kwaliteitsmeting of hoe je communicatie bewuster kunt inzetten, verwijzen we door naar Linkedin! Daar vind je ook Itje haar telefoonnummer.

Frieda Uphoff

Frieda is eigenaresse van Noord Support. Haar bedrijf vierde onlangs het 1-jarig bestaan: “Er is zoveel moois gebeurd in een jaar tijd. Ik realiseerde me ineens wat voor mooie reacties ik terugkrijg van tevreden klanten. Ondernemers die zo blij zijn met ondersteuning van mij als VA.”

Ze ondersteunt ZZP’ers, voornamelijk coaches bij hun backoffice taken: “Denk aan het bijhouden van hun mailbox, offertes opmaken, facturen sturen, documenten structureren, een boekhoudsysteem inrichten. Ik bewaar het overzicht en zorg ervoor dat de ondernemer kan doen waar hij of zij blij van wordt en goed in is. Dat laten slagen, is waar ik zelf super blij van word. Zelf raak ik geïnspireerd door het werken met coaches en trainers. Ook zet ik me graag in voor de maatschappij en voel me aangetrokken tot bedrijven/ stichtingen die daar een belangrijke rol in spelen. Kortom, indirect iets kunnen betekenen voor de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, is een mooie toegevoegde waarde in mijn werk.”


Als moeder van drie kinderen weet ze hoe belangrijk balans is: “Door ondernemers aan de achterkant van hun bedrijf te ondersteunen, help ik ze bij het creëren en behouden van balans tussen werk en privé. Ik vind de maatschappij altijd zo druk en gehaast, dat lijkt mij niet de bedoeling en ik draag graag mijn steentje bij om daar meer balans in te creëren. Er is toch meer dan werk? Ik hou van mijn werk maar juist die balans is, ook voor de kinderen, zo belangrijk.”

De rol van Virtual Assistant verschuift soms dan ook richting Personal Assistant: “Het samenwerken vind ik zó leuk. Voor sommige klanten is het zeker meer dan alleen virtuele assistentie. Ik denk mee over volgende stappen binnen hun bedrijf. Iemand zei laatst heel mooi tegen mij: Wat jouw 0-waarde is, is iemand anders meerwaarde. Ik dacht lange tijd dat iedereen nette Excel documenten had in geordende mapjes. Mijn meerwaarde ben ik in het afgelopen jaar ondernemerschap echt gaan inzien en daar ben ik heel dankbaar voor!”

>