Systemisch coachen - familieopstellingen Groningen

We komen allemaal voort uit een systeem. Je gezin van herkomst, je huidige relatie of gezin. Het team waarin je werkt. Je vriendengroep. De buurt waarin je woont. Eigenlijk is alles waarin we ons bewegen een systeem te noemen. Je kunt een systeem beschrijven als de plaats die je (al dan niet) inneemt ten opzichte van een ander.


Schat aan informatie en inzicht

Misschien ben je je totaal niet bewust van de systemen waarin je jezelf beweegt of voelt het alsof je er helemaal geen onderdeel van uitmaakt. Ook dat is informatie waar je iets mee kan. Het blijkt altijd weer de moeite te lonen om dit te onderzoeken. Het verklaart hoe je in elkaar zit, en helpt je ook in andere situaties helder te krijgen waarom je doet wat je doet en wat hieraan ten grondslag ligt.


Invoed en gevolgen

Vaak hebben deze systemen veel meer invloed op je huidige leven dan gedacht. Terugkerende blokkades, gewoonten, emoties en vastlopen in steeds dezelfde situatie, niet voor jezelf durven op te komen, niet graag zichtbaar zijn… het zijn stuk voor stuk voorbeelden die allemaal voort kunnen komen uit je systeem.  Sterker nog: in de meeste gevallen is dit inderdaad zo.


Het roer om

Begrijpen hoe bepaalde systemen werken, geeft inzicht hoe dit bij jou persoonlijk werkt. Wat is jouw eigen rol in het systeem? Ben je bijvoorbeeld dominant aanwezig dan kan het zomaar zijn dat je dit in het dagelijks leven ook bent. Een andere manier waarop het door kan werken, is dat je jezelf juist vaak terugtrekt omdat je bang bent dat je teveel opvalt. Deze inzichten kunnen gigantisch veel opheldering geven, en uiteindelijk veel verandering in gang zetten.


Invoed en gevolgen

Systemisch werk, ofwel opstellingen, kan zowel individueel als in duo’s en in groepsverband ingezet worden. Ben je benieuwd wat je systeem over jou vertelt? Neem vrijblijvend contact op voor overleg en een passend aanbod. Ik denk graag met je mee. 

>