Ik kan het wel… maar ik BEN het niet.

‘Ik kan het wel… maar ik bén het niet.”

Die uitspraak laat ik weleens vallen tijdens een coachsessie. Wat ik ermee bedoel? Nou, ik werk vaak met mensen die het in principe goed voor elkaar hebben.

Ze zijn onwijs goed in iets, en behalen daar als ondernemer leuke successen mee. En als ze voor een werkgever werken worden ze erom beloond en gewaardeerd.

En toch kloppen ze bij me aan en zitten ze moe en gefrustreerd tegenover me. Met een lichaam dat ‘op’ voelt en een hoofd dat overloopt van alle piekerende gedachten.

‘Ik kon dit toch zo goed? Waarom voel ik me dan zo?’.

Ik snap de verwarring. En denk dan altijd terug aan een vrouw die ook ontzettend goed was in haar vak en óók uitgeblust bij me aanklopte voor hulp.

Ze kon fantastisch het overzicht bewaren in haar werk, wist als geen ander uit te zoomen en leek altijd met de juiste oplossing te komen voor wat haar collega’s op dat moment nodig hadden.

Toch was ze ongelukkig, gestresst en moe. Na een tijdje met haar te hebben gewerkt, ontdekten we dat dit talent van haar (haar helicopter view) was ontstaan en ontwikkeld vanuit haar jeugd, haar systeem van herkomst. De plek waar ze de veiligheid en geborgenheid miste om ‘gewoon kind’ te zijn. 

Waar ze leerde dat het beter was om zichzelf net wat kleiner te maken om de lieve vrede te bewaren.  En ze vaak niet de plek van het kind in haar familiesysteem innam maar soms meer de plek van een ouder. Waar ze vooral oog had voor de behoeftes van anderen en hierin voorzag, óók als zij zich daardoor moest wegcijferen.

Het kan dus zijn dat je talenten hebt ontwikkeld vanuit een bepaalde ‘angst’. Er zit dan een andere lading onder. 

​Ergens goed in zijn, wil dan niet altijd zeggen dat het ook per se werkend / helpend is voor je.

In dit geval keken we samen naar hoe het wél zou werken voor haar, zodat ze er niet meer op leeg liep.

En, het hoeft lang niet altijd te betekenen dat je iets compleet anders moet gaan doen hoor! Soms hoef je het alleen even in een andere vorm te gieten!

Herken jij jezelf in dit stuk? Je mag je verhaal altijd delen in een reactie of via een mailtje naar paula@businessenzo.nl.

Ik denk graag even met je mee!

 

>