‘Wat wil ik ECHT’? De sleutel tot die vraag ligt in jouw kernwaarden!

In deze blog over kernwaarden, lees je meer over wat ze zijn én hoe ze jou helpen het leven te leiden dat bij jou past. Leestijd: 5 minuten.

Keuzes maken. Gemiddeld doen we dat zo’n 35.000 keer per dag. Het merendeel gelukkig onbewust! Toch kan kiezen lastig zijn. Je staat vast weleens onnodig lang naar jouw kledingkast te staren, jezelf af te vragen wat je nú weer aan moet trekken ;-)! Nou is dat natuurlijk niet zo’n ramp..

Maar wanneer het om dingen gaat die er écht toe doen, brengt eindeloos blijven wikken en wegen alleen maar onrust. Hoe is dat voor jou? Gaat kiezen jou eenvoudig af of heb je er vaak moeite mee? Omdat je bv. niet weet wat je wilt? Omdat je je druk maakt om wat anderen ervan zouden vinden?

Het is niet erg wanneer je deze vragen met ja hebt beantwoord! In de huidige tijd; waarin prikkels, mogelijkheden en meningen ons continue om de oren vliegen, kan het lastig zijn om helder te hebben (of krijgen) wie je bent en waar je echt voor staat. 

Hoe je weer dichterbij jezelf komt? Door jouw persoonlijke kernwaarden te kiezen!

Kernwaarden… Je hebt er vast weleens over gelezen, maar wat zijn het eigenlijk?

Met het vormen van jouw eigen kernwaarden vat je op een krachtige manier samen wat voor jou het belangrijkst is. Wanneer je jouw kernwaarden helder hebt, wordt het eenvoudiger om keuzes te maken die écht bij je passen. Als mens, ondernemer of werknemer. 

Voor ik met je deel hoe je jouw kernwaarden ontdekt, vertel ik eerst wat kernwaarden NIET zijn:

  • Snel gekozen woorden waarvan je denkt dat ze ‘wel mooi’ staan op bijvoorbeeld jouw CV, LinkedIn profiel of in jouw bedrijfsmissie.
  • Een wensenlijstje van wat je graag zou wíllen zijn (maar je stiekem niet bent).

Wanneer kernwaarden onzorgvuldig worden gekozen of teveel gekleurd zijn door ‘de buitenwereld’, ontbreekt een gevoel van betekenis en intrinsieke motivatie. Het gevolg is dat het dan vaak bij loze woorden blijft, in plaats van dat je er werkelijk naar gaat leven.

Hoe pak je het wel aan? Ga lekker op onderzoek uit! Plan tijd in voor zelfreflectie en durf in alle eerlijkheid naar jezelf te kijken: ‘Wie ben ik écht?’. Een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Vraag verschillende mensen uit jouw omgeving hoe ze jou in één woord of korte zin zouden omschrijven. Schrijf het op en voel goed wat het in jou teweegbrengt. Was je blij of verrast? Zijn er omschrijvingen die niks met je doen of zelfs confronterend zijn?
  2. Noteer zelf ook de woorden die het beste bij je passen. Wees eerlijk en maak er geen verlanglijstje van! Kies woorden die het beste de lading dekken.
  3. Duik in jouw verleden: hoe ben je opgevoed? Welke (leef)regels zijn er van huis uit meegegeven? Sta je er nu nog volledig achter óf heb je ze vanzelfsprekend aangenomen ‘omdat het zo hoort’, terwijl ze jou stiekem niet meer dienen?

Jezelf deze vragen stellen zorgt voor veel bewustwording!

Het mooie is: hoe eerlijker je bent, hoe waardevoller de gekozen kernwaarden voor je zullen zijn.

Dus laat lekker los hoe je dénkt dat het hoort te zijn en blijf zo dicht mogelijk bij jezelf. 

Last but not least: koppel ‘regels’ aan jouw kernwaarden. Regels klinken streng, misschien roepen ze zelfs weerstand op bij je maar in dit geval geven ze je juist houvast en duidelijkheid! 

Stel, 1 van jouw kernwaarden is: VRIJHEID, hoe ziet dat er in jouw dagelijks leven uit? Schrijf het op:

“Vrijheid betekent dat ik mijn eigen agenda beheer en werk waar ik wil”.

“Vrijheid betekent dat ik me eerlijk durf te uiten”.

“Vrijheid houdt voor mij in dat ik maandelijks een weekendje weg boek voor mezelf, om inspiratie op te doen!”

Zo worden jouw persoonlijke kernwaarden kraakhelder en vormen ze samen een krachtige maatstaf waarop jij de keuzes in jouw leven baseert.

Wil jij ook leren handelen vanuit vertrouwen en kiezen wat écht bij je past? Dan is de Masterclass Kernwaarden zeker iets voor jou!

Na deze masterclass:

  • Heb jij jouw kernwaarden helder.
  • Wordt het veel eenvoudiger om je af te sluiten voor alle ruis om je heen.
  • Weet jij welke keuzes je te maken hebt om het leven te leiden dat bij je past, zowel persoonlijk als zakelijk.

Stuur mij een bericht via: https://businessenzo.nl/contact

Laten we samen aan de slag gaan!

Lieve groet,

Paula

>