Waarom complimenten écht ontvangen zo moeilijk is, en hoe je het toch doet!

Complimenten ontvangen. Écht, bewust ontvangen. Kun jij dat?
Dus, het niet terugkaatsen met een compliment aan de ander. Niet zijn of haar mooie woorden kleiner maken. Niet uitleggen waarom je dat zo goed kunt of waarom je ‘nou eenmaal’ zo bent. Maar het gewoon zien voor wat het is: een bijzonder, waardevol cadeau.

En wat doe je met een cadeau? Met open armen ontvangen en lekker uitpakken! En de gever bedanken natuurlijk :-).

Hoe zou dat voor je zijn? Lastig? Ingewikkeld? Of zelfs ongemakkelijk?
Dan is de aflevering: 'Waarom complimenten écht ontvangen zo moeilijk is, en hoe je het toch doet' van onze Straalangst podcast een leuke én interessante voor jou!


Die begon ik trouwens met een dik compliment aan mijn business buddy en podcast-host Lotte.

Ik vertelde haar wat ik aan haar bewonder. Waarop zij dankbaar en bewust dat compliment in ontvangst nam.
Misschien ben je geneigd te denken: Nou, is dat niet een beetje ‘te’?

Maar wat voor impact zou het hebben, zowel op haar als op mij, als zij zich zou verontschuldigen voor datgene wat ik in haar bewonder? Als zij het zou wegwuiven, alsof het niks is…. Ik denk dat we ons allebei niet top zouden voelen.

Want daar zit je dan als schenker, opgescheept met dat zorgvuldig uitgezochte cadeau. Een cadeau dat je niet aan een ander kunt geven en ook niet meer kunt 'retourneren' ;-). Tegelijkertijd zou zij zich minder hebben gevoeld omdat ze zichzelf kleiner had gemaakt...

Hoe je het anders kunt aanpakken bespreken we in deze podcastaflevering. Klik
hier om 'm te beluisteren!

Zoals gebruikelijk krijg je ook mijn kijk hierop als systemisch coach. Blijft interessant om te zien wat erachter zit, omdat het vaak te maken heeft met welke plek jij in jouw (familie)systeem inneemt of hebt ingenomen.

Veel luisterplezier!

Liefs, Paula 💛.


Ps: Wil je leren over jouw eigen (familie)systemen, over de plek die jij inneemt daarin en hoe dit jouw persoonlijke en zakelijke leven beïnvloedt? Neem contact op via het contactformulier hieronder zodat we kunnen kennismaken! >