reflecteren

Waarom regelmatig reflecteren zo waardevol is.

Doe jij dit weleens? Op vaste momenten in het jaar de tijd nemen om te reflecteren op de afgelopen maanden?

Om te kijken waar je nu staat, wat je allemaal hebt gedaan (of juist niet)? En hoe het voelt als je daarop terugblikt ?

Voor mij is het essentieel om hier regelmatig bij stil te staan. Zodat ik kan uitzoomen en voelen of, waar ik nu sta, nog klopt met wat ik belangrijk vindt.

Zo kwam ik er kort geleden achter dat ik bepaalde dingen anders in te richten had voor mijn floatcentrum Floaten & Zo.

En dat geeft natuurlijk helemaal niet. Een floatcentrum runnen is een heel andere ‘tak van sport’ dan wat ik doe als (systemisch) coach met mijn bedrijf Business & Zo. Logisch dat je gaandeweg dan achter dingen komt die je toch liever anders inricht zodat het zowel het floatcentrum als mijn eigen kernwaarden ten goede komt. 


Het is pas “erg” wanneer je door de waan van de dag te weinig tijd voor jezelf neemt om te voelen wat je nodig hebt, waardoor je wellicht over eigen grenzen gaat.


In onze Straalangst podcast hadden Lotte (Business Storyteller - What's your story) en ik het even geleden over de waarde van reflecteren. Bv. d.m.v. een halfjaarlijkse check-in met jezelf (het mag natuurlijk ook elk kwartaal of iedere maand zijn).

In podcastaflevering #263: ‘Zo kan je reflecteren op jouw eerste half jaar’ hoor je o.a.:

- Waarom het zo waardevol is om regelmatig reflectiemomenten in te plannen.

- Met welke vragen je waardevolle (en misschien wel nieuwe) inzichten over jezelf en/of jouw bedrijf of carrière krijgt.

- Hoe je jouw kernwaarden weer helder krijgt. 


Reflecteren helpt je om uit de automatische piloot te komen. Het zorgt dat je op tijd kunt handelen en reageren.


Merk je dat dingen schuren in jouw persoonlijke of zakelijke leven?

Trap dan op de rem en blok een dag (of meer) in je agenda. Geef jezelf de tijd die je nodig hebt om te voelen waar het schuurt. En wat voor acties je daarop kunt nemen. Reflecteren hoeft echt niet te betekenen dat je gelijk een dure retraite boekt ergens ver weg (hoewel heerlijk natuurlijk). Het kan net zo goed tijdens een wandeling in de natuur. Of in de slaapkamer. Dat je bijvoorbeeld een half uur eerder naar bed gaat, zodat je in alle rust jouw gedachten of frustraties van je af kunt schrijven.

Lekker een dagje aan het water zijn kan ook heel fijn om tot jezelf te komen. Hoe je het invult maakt niet uit, zolang je maar wél de tijd neemt hiervoor!


Samen sparren of onderzoeken wat je wilt in jouw leven, zakelijk en/of privé? Bewuster worden van jouw kernwaarden, zodat je jouw leven er meer naar kunt inrichten? 

Als (systemisch) coach help ik je graag! Je kunt me een bericht sturen via Instagram en je mag me ook altijd mailen op paula@businessenzo.nl om kennis te maken!

Liefs, Paula

>