Betere focus tijdens werk

Een betere focus tijdens werk: 12 tips voor ultra-productieve dagen

Die belangrijke deadline is al lang en breed te zien aan de horizon, maar toch lukt het je niet om te focussen. Je hoofd voelt warrig en veel lijkt langs je heen te gaan.

Hoe kan dat? En nog veel belangrijker: Wat kun je er aan doen?

In dit artikel geef ik je 12 praktische tips voor een betere focus tijdens werk en je dagen super productief te maken.


1. Bewegen in de ochtend houdt je de hele dag gefocust


Bewegen houdt je gezond, dat weten we allemaal. Je zou ook denken dat het je moe maakt, maar dat is niet het geval. Wanneer je beweegt is dat goed voor je hersenen en lichaam. Er komen allerlei stofjes vrij die je energie geven.

Een van die stofjes is Brain Derived Neurotrophic Factor, een lastige naam voor een belangrijk stofje. Het helpt je brein namelijk bij het opslaan van informatie en het maakt je herinnering sterker. Ook helpt het je gefocust te blijven, want je hoofd voelt niet langer als een warboel. Alles staat eigenlijk mooi op een rijtje.

Dit stofje komt onder andere vrij bij beweging. Begin je dag dus met een goede dosis BDNF en je zult merken dat je dagen stukken productiever worden.


2. Beweeg tussen het werken door


Naast de stofjes die vrijkomen heeft bewegen nog meer voordelen. Je hart gaat er sneller van pompen, zo stroomt bloed beter door je lichaam en komt er ook meer zuurstof in je lichaam. Dit laat je energieker voelen en helpt je te focussen.

Wanneer je merkt dat je een momentje minder productief bent is dat vaak een teken van je lichaam. Luister ernaar en zorg voor wat beweging.

Dit hoeft niet heel intensief te zijn, een wandeling maken in de frisse buitenlucht kan al genoeg zijn. Buiten zijn heeft daarnaast als voordeel dat je een goede vitamine D boost krijgt. Een van de belangrijkste stofjes voor een mens. Het zorgt ervoor dat alles goed functioneert. 

Mocht je toch wat meer uitdaging en energie nodig hebben, dan zijn er andere oefeningen. Oefeningen met lichaamsgewicht kun je overal doen en geven een echte energieboost. Ze zijn vaak makkelijk uit te voeren en helpen ook nog eens om gezond en fit te blijven. 

Doe eens een paar squats tussendoor. Maak het leuker door je collega’s te vragen om mee te doen.


3. Bekijk je berichten op vaste tijden


Dit helpt je om te focussen. Even tussendoor je e-mails bekijken lijkt misschien onschuldig, maar onderzoek heeft bewezen dat de gevolgen hiervan nog lang te merken zijn. Het is namelijk erg lastig om de focus weer terug te vinden nadat je afgeleid bent geraakt.

Daarnaast is het ook erg verleidelijk om ook nog even je social media te checken nu je die telefoon toch in je hand hebt. 

Kies daarom een vaste tijd om je e-mails en berichten te checken. Misschien om de twee of drie uur. Dit zal je dagen meteen een stuk productiever maken.

Je hoeft je niet druk te maken dat je echt iets belangrijks gaat missen. Want vraag jezelf eens af, hoe vaak komt er nou echt iets voorbij dat niet een uurtje langer kan wachten?

Zet je telefoon ook op niet storen. Berichtjes en andere meldingen die binnenkomen kunnen ook ontzettend afleiden. En net als bij e-mails, kunnen ze echt wel iets langer wachten.


4. Blokkeer websites en apps die afleiden


Hoe vaak gebeurt het wel niet dat je aan het werk bent, even je focus kwijt raakt en voor je het weet heb je een nieuw tabblad met Facebook of Reddit geopend?

Dit is vaak het gevolg van gewoontes. Je bent te gefocust bezig geweest en je brein zoekt even wat rust. Daar is niks mis mee. Maar veel apps zijn zo ingericht dat het lastig maakt ze weg te leggen. Daarnaast hebben ze hetzelfde effect als e-mails en zullen ze je nog afleiden lang nadat je ze hebt weggelegd.

Er zijn een aantal handige apps die je helpen om te focussen door apps en websites te blokkeren. Een daarvan is Cold Turkey.


5. Maak een to-do lijstje


Het is lastig om je te focussen als je niet weet waarop je je moet focussen. Daarbij kan een to-do lijstje je helpen.

Je hoeft niet langer na te denken over wat je nu eens moet gaan doen. Dat geeft ongemerkt een onzeker gevoel dat uitstelgedrag als gevolg kan hebben. Een kort lijstje met 3 of 4 van de belangrijkste dingen is vaak al genoeg om je gefocust en productief te houden.


6. Verander van werkomgeving


Je werkomgeving is van essentieel belang. Misschien werk je op een rumoerig kantoor of juist thuis en ben je er een beetje flauw van dat elke dag hetzelfde is. Je kunt er dan voor kiezen om een dagje ergens anders te gaan werken. Een dagje in een café bijvoorbeeld.

Als je thuiswerken zat bent hebben we een aantal handige tips voor je. We hebben ook de voordelen van een werkplek buitenshuis voor je op een rijtje gezet.


7. Werk in tijdsblokken


8 uur lang gefocust blijven is niet alleen onrealistisch, het is zo goed als onmogelijk. Hoeveel koppen koffie je ook drinkt.

Breek je tijd daarom op in kleine tijdsblokken van 25 minuten met 5 minuten pauze erna. Dit geeft je hoofd een beetje rust om alles een plekje te geven. Dat helpt je om het volgende tijdsblok weer productief te zijn.


8. Een goede nachtrust is alles


Als je een nacht niet geslapen hebt, kun je op je vingers natellen dat de dag erna niet productief en gefocust gaat zijn. We hebben als mensen immers gewoon slaap nodig. Slaaptekort heeft veel vervelende effecten die je dag flink kunnen ontsporen.

De effecten van slaaptekort kunnen ook al optreden bij een paar nachten op rij te laat en slechts een paar uurtjes te kort slapen. Hou daarom rekening met je nachtrust. Je zult merken dat je veel meer gedaan krijgt gedurende de dag.


9. Let op je voeding


Je zou geen diesel in een benzine auto stoppen, waarom zou je dan wel de verkeerde brandstof in je lichaam stoppen?

We snappen het, een lekkere snelle snack tussendoor lijkt je een snelle boost te geven en helpt je weer even vooruit. Maar snelle snacks zitten vaak bomvol geraffineerde suikers.

En laten nou net die suikers je energieniveau verstoren. Je zult merken dat je een snelle energieboost krijgt. Maar na 15 tot 30 minuten maakt die energie al snel plaats voor de beruchte koolhydraten-crash. 

Probeer daarom gezonde vetten en eiwitten binnen te krijgen. Niet alleen zijn ze gezonder, ze houden je energie gedurende de dag op pijl. Avocado’s en noten zijn goede bronnen van deze voedingsstoffen.


10. Drink voldoende


Je hebt vast al eens gehoord dat ons lichaam voor 70% uit water bestaat. 

We gebruiken water voor van alles. Het zit in onze spieren, het zorgt ervoor dat ons bloed kan blijven stromen en helpt de hersenen te functioneren. Daarom is het belangrijk dat je genoeg drinkt gedurende de dag.

Probeer elke dag 2 liter water te drinken met af en toe een kop koffie of thee.


11. Mediteer


Mediteren is voor je hersenen wat een workout is voor je lichaam.

De lijst met voordelen is zo gigantisch lang dat we ze in dit artikel niet kunnen behandelen. De belangrijkste voordelen zijn dat meditatie je gelukkiger maakt, het is bewezen dat het depressie tegengaat, en natuurlijk: het helpt je te focussen.Door te mediteren zul je merken dat warrige gedachten een plekje krijgen en dat je minder gestresst bent. Informatie die binnenkomt wordt makkelijker opgeslagen en je komt sneller op creatieve ideeën.

Wil je beginnen met mediteren, maar weet je niet hoe? Overweeg dan Headspace.


12. Een werkplek of flexplek in een coworking space


Zoals gezegd kan van omgeving veranderen je helpen om je beter te focussen. Maar de omgeving die je kiest is van groot belang.

Ga je in een luid café zitten, dan merk je al snel dat de focus die je zocht ver te zoeken is. 

Bij Business & Zo vind je een vaste werkplek of een flexplek in een fijne en rustige omgeving. In het hartje van Groningen vind je hier de ruimte en de rust om aan je werk toe te komen. 

Wil je het verschil ervaren? Kom dan eens een dagdeel gratis een plek proberen. Je kunt je hier gemakkelijk voor aanmelden via de werk- en flexplek pagina’s.

>