ben je thuiswerken zat

Ben je thuiswerken zat? 7 superhandige tips die je de dag door helpen

Toen de pandemie net begon zagen we allemaal als lichtpuntje dat we thuis konden werken. ‘s Ochtends je bed uitrollen en in je ochtendjas beginnen aan je werkdag. Een Zoom meeting met een outfit bestaande uit een blouse en een trainingsbroek waren vooral erg grappig.

  • Zo leek thuiswerken in eerste instantie nog veel meer voordelen te hebben:
  • Geen manager die over je schouders meekijkt terwijl je je probeert te focussen op je werk of juist heel even rust wilt nemen.
  • Geen collega’s die ie ts te enthousiast hun weekend avonturen met je willen delen terwijl je je eerste kop koffie van de week nog niet eens gehad hebt.

 

Geen reistijd of files op je weg naar het werk. Je moet nu hoogstens een keer om de speelgoed collectie van je kleine heen stappen.

Maar na een lange tijd thuiswerken zijn we het wel beu met z’n allen. Voor sommigen beginnen stress en eenzaamheid de overhand te krijgen, terwijl voor anderen een andere werkomgeving echt noodzakelijk is om niet gek te worden.


De nadelen van thuiswerken


Thuiswerken is allang niet meer het grote feest dat we voor ogen hadden, het begint steeds langdradiger te worden. Dagen vloeien in elkaar over en we kunnen ze vaak niet meer van elkaar onderscheiden. Thuiswerken lijkt toch vooral nadelen met zich mee te hebben gebracht.


Werk en privé scheiden lukt niet meer


Zo wordt het moeilijk om werk en privé van elkaar te scheiden. Je leeft je hele leven nu op 1 plek en hoeft eigenlijk alleen nog maar de deur uit om boodschappen te doen. En zelfs die kun je nu thuis laten bezorgen.

Sommige mensen hebben het geluk te kunnen werken in de logeerkamer, die tijdelijk fungeert als kantoor aan huis. Maar net als werken aan de keukentafel raak je hier ook snel op uitgekeken.

Wanneer je thuis werkt wordt het ook lastig om het werk ‘s avonds los te laten. Wanneer je van kantoor weer naar huis gaat, trek je de deur achter je dicht en is je werkdag voorbij. 

Wanneer je huis je kantoor is geworden, is dit wat lastiger. Zo slaan mensen die thuis werken vaak lunch over en werken ze langer door. Als je met iets belangrijks bezig bent, en je huis is je kantoor, is het makkelijk om toch nog even in de avond te werken.

Het niet kunnen scheiden van werk en privé is een reden dat veel zzp’ers en freelancers in koffiehuisjes werken of een werkplek huren

Je creativiteit lijkt allang te zijn verdwenen


Wanneer je steeds in dezelfde omgeving werkt, is dat funest voor creativiteit en al snel voel je je net zo inspiratieloos als die saaie witte muur waar je de hele dag naar zit te staren. Gelukkig hoeft het niet zo grim te zijn, want zelfs een witte muur kan voor inspiratie zorgen. Denk bijvoorbeeld eens aan een wit konijntje in een sneeuwstorm.


Meer focus? Of nog sneller afgeleid?


Wat we hebben gemerkt is dat wanneer we thuiswerken we misschien nog wel sneller afgeleid raken dan op het werk.

Onze aandacht gaat al snel naar andere dingen, zoals onze kinderen, of de huishoudelijke taken die aan je blijven klagen. De blaffende hond van de buren of buitenspelende kinderen helpen ook niet mee wanneer je je nu echt even moet focussen.

Daarnaast is het ook makkelijker of snel een nieuw tabblad met YouTube of Instagram te openen wanneer je geen collega’s of managers hebt die de hele dag met je mee kijken.

Al deze afleidingen kunnen je ook gaan irriteren wanneer je je juist probeert te focussen op je werk. Dan kun je al snel kortaf zijn tegen je kinderen en partners terwijl ze dit niet verdient hebben. Natuurlijk doe je dat niet expres, maar soms wordt het allemaal even te veel.


Je mist de weekend avonturen


Door zoveel thuis te zijn beginnen we het sociale contact te missen. Eigenlijk zou je nu maar wat graag luisteren naar de weekend avonturen van je collega’s en een extra meeting hier en daar zou ook niet erg zijn.

Thuiswerken kan nou eenmaal eenzaam voelen. Vooral wanneer je op jezelf woont kan dit erg lastig zijn. Wanneer je een gezinnetje hebt, is er altijd wel iemand bij wie je terecht kunt. Maar sommigen zijn elke dag alleen, juist voor hen is het contact met anderen broodnodig.


Wat kun je doen als je het thuiswerken zat bent? 7 handige tips


1. Muziek en stilte met goede headphones


Al die geluiden thuis kunnen je behoorlijk afleiden. Overweeg daarom om noise cancelling headphones te kopen. Ze kunnen prijzig zijn, maar ze zorgen er voor dat al die afleiding wordt omgezet in heerlijke muziek.


2. Werk in tijdsblokken


Sommige managers verwachten het misschien, maar niemand kan 8 uur lang productief zijn. Niet op het kantoor en ook niet thuis. Je bent een mens en geen robot.

Probeer daarom om te werken in blokken van 25 minuten met pauzes van 5 minuten. Dit helpt je om langer je focus vast te houden gedurende de dag. Ben je bezig met iets wat langer duurt dan 25 minuten?

Probeer dan een tijdsblok van 50 minuten met 10 minuten pauze.


3. Voeg groen toe aan je huis


Denk aan een aantal mooie planten die je huis een fijne sfeer geven. Naast de sfeer, hebben planten ook nog eens een impact op de luchtkwaliteit in huis. Dit helpt je te focussen en het bevordert je algehele gezondheid.


4. Neem een wandeling 


Een wandeling helpt om je hoofd te legen. Vaak komen de beste ideeën tot stand tijdens een wandeling, maar ze helpen op z’n minst om alles even op een rijtje te krijgen. Daarnaast zorgen ze ook voor rust, zodat je later weer met een frisse blik aan de slag kan.


5. Word creatief


Ga eens lekker schrijven, schilderen of maak een kleurplaat. Er zijn zelfs hele kleurboeken voor volwassenen. Je zult merken dat je deze creativiteit leuker vindt dan je had verwacht. En dat niet alleen, die creativiteit neem je mee in je werk. 

De voordelen van creativiteit zijn teveel om hier op te noemen. Maar er is genoeg over te vinden online.


6. Lees onze tips over beter focussen tijdens het werk


We hebben een blog met tips voor een betere focus tijdens het werk geschreven. Lees het vooral, er zit waarschijnlijk iets tussen waardoor je productiviteit door het dak kan gaan.


Tip 7: een vaste werkplek of flexplek buitenshuis


We zien van alles voorbij komen om thuiswerken dragelijker te maken. Sommige opties wat realistischer dan anderen. Zo kiezen sommige mensen voor een workation, een werkvakantie. Op vakantie gaan maar wel gewoon blijven werken. Een leuke manier om even van omgeving te veranderen. 

Wanneer een workation toch net iets te veel van het goede is, dan kun je overwegen om een vaste werkplek of een flexplek buitenshuis te zoeken.

Bij Business & Zo bieden wij je deze plekken. Ons gebouw is volledig coronaproof ingericht en heeft veel planten en fijn licht dat je helpt om te focussen.

Daarnaast vind je bij ons veel gelijkgestemden. Ondernemers, zzp’ers en werknemers. Zo kun je toch het sociale contact onderhouden en is er altijd wel iemand beschikbaar waarmee je kunt sparren over je werk.

Sommige mensen hebben door een persoonlijke situatie wat meer ondersteuning nodig. Bij Business & Zo lopen er verschillende coaches rond, allemaal met hun eigen specialiteit. Dus is er altijd wel iemand bij wie je kunt aankloppen voor wat coaching.


Een van de ondernemers die bij Business & Zo werkt is Lars van Torito. Voor deze blog heb ik hem gevraagd zijn ervaring te delen:

“Ik studeerde International Business aan de Hanze. Een van de leukste dingen aan die studie is dat je een semester en een stage gaat doen in het buitenland. Tijdens mijn stageperiode werkte ik voor een groot kledingbedrijf in Barcelona.

Helaas was de pandemie toen in volle gang en moest ik dus vanuit huis werken in Groningen. In het begin vond ik het wel grappig, ik kon een beetje m’n eigen gang gaan, zolang mijn werk maar af kwam. 

Maar al snel leken de dagen allemaal op elkaar en begonnen de muren op me af te komen. Toen de horeca ook nog eens gesloten werd, had ik geen plek meer waar ik naartoe kon om even te werken.

Toen ik mijn eigen onderneming begon besloot ik al snel dat ik het anders zou gaan doen dan tijdens mijn stage. Zo ben ik bij Business & Zo uitgekomen.

Ik kom hier in alle rust aan mijn werk toe en vind hier ook nog eens andere ondernemers. Mijn netwerk is ondertussen flink uitgebreid. En dat heeft mijn onderneming ook nog eens geholpen!”

Lars van Torito
Lars van Torito Marketing

Huurder bij Business & Z0

Overweeg je ook een werkplek maar ben je geen eigen baas? 

Heb het eens over een werkplek met je manager. Wanneer je hem of haar uitlegt dat je productiviteit thuis lager is dan op een werkplek, dan zullen zij ook inzien dat je een coronaproof werkplek bieden een goede uitkomst kan zijn. Een win-win situatie.

>